Brezplačno svetovanje

Če se želite prijaviti na brezplačno svetovanje za Sentis testiranje, kliknite tukaj.

Preberite več

 
 
 

Predstavitev testa

 

SENTIS je zanesljiv genetski test, s katerim lahko določimo tveganje za razvoj genetskega raka na dojki in jajčnikih. Za to potrebujemo vašo DNK, ki jo izoliramo iz celic vaše ustne sluznice. Postopek odvzema vzorca je tako popolnoma neboleč, saj za analizo potrebujemo zgolj 2 ml vaše sline.

DNK izolirano iz vzorca sline analiziramo z najmodernejšimi genetskimi tehnikami tarčne izolacije ter masivnega paralelnega sekvenciranja.  Glede na paket, ki ga izberete, je odvisno, koliko različnih genov testiramo. Paket SENTIS Basic omogoča testiranje dednih mutacij v genih BRCA1 in BRCA2, pri paketu SENTIS Standard pa testiramo oba gena skupaj še z ostalimi 19-imi geni, ki lahko glede na znanstvene študije, vplivajo na nastanek rakov dojk in jajčnikov*.

V družinah s sindromom dednega raka dojk in jajčnikov** (angl. HBOC hereditary breast-ovarian cancer syndrome) je namreč v dveh tretjinah primerov obolenje povezano z mutacijami v genih BRCA1 in BRCA2. Zadnja tretjina primerov pa je povezana z mutacijami drugih genov (ki jih tudi testiramo s testom SENTIS) ter težko razložljivimi vplivi.

To pomeni, da sicer v večini primerov sindroma dednega raka dojk in jajčnikov obolenje nastane zaradi podedovane mutacije v BRCA genih, ampak hkrati imajo pomembno vlogo tudi ostali našteti geni, ki jih testiramo s testom SENTIS Standard.

Rezultati testa SENTIS so vam na voljo v štirih tednih po odvzemu vzorca.

Ker s testom SENTIS testiramo genetske spremembe, ki so prisotne v vsaki celici našega telesa (strokovno temu rečemo mutacija zarodne linije), je test dovolj opraviti enkrat v življenju.

 

*Vsa literatura se nahaja pod zavihkom Znanstvena literatura

** Sindrom dednega raka dojk in jajčnikov je podedovana nagnjenost za razvoj raka dojk in jajčnikov v družinah, kjer se pojavljata oba raka pri isti osebi oziroma je eden ali drugi tip raka prisoten pri večih članih.

 
 
 

Kaj sta BRCA1 in BRCA2?

roza pentlja

Tokom našega življenja se v naših genih dogajajo spremembe, ki lahko ključno vplivajo na delovanje genov. Večina teh sprememb je neškodljivih se pa pojavijo tudi take, ki vplivajo na naše zdravje.

BRCA1 in BRCA2 sta gena, ki sodelujeta pri popravljanju teh sprememb. V primeru, da sta BRCA1 in BRCA2 že sama okvarjena, ne moreta skrbeti za popravljanje ostalih škodljivih mutacij, kar lahko vodi v zdravstvene zaplete. Najbolj pogosta zapleta sta rak na dojki in jajčnikih, lahko pa prisotna mutacija vpliva na razvoj tudi drugih rakov. Pri okrog 10 do 15% primerov omenjenih rakov je vzrok prisotnost škodljive genetske mutacije.

 
 
 

Opcije testiranja

V okviru testa SENTIS se lahko odločite med dvema različnima paketoma in sicer med Basic ter Standard, ki se razlikujeta v številu analiziranih genov:

 

Vrsta testa SENTIS Basic
(2 gena)
SENTIS Standard
(razširjen nabor 21ih genov)
Preučevani geni BRCA1, BRCA2

BRCA1, BRCA2, ATM, BARD1, BRIP1, CDH1, CHEK2,

 MLH1, MRE11A, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PALB2,

PMS1, PMS2, PTEN, RAD50, RAD51C, STK11, TP53

CENA 490 € 550 €
 
 
 

Zanimiva dejstva v številkah

 
 •  

  20.000

  Opravljenih testov
   
 •  

  1.000

  Pacientov v validacijski študiji
  Več »
   
 •  

  20

  Testiranih genov
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.