Brezplačno svetovanje

Če se želite prijaviti na brezplačno svetovanje za Sentis testiranje, kliknite tukaj.

Preberite več

 
 
 

Opravila sem test, kaj sedaj?

V primeru odkrite bolezenske mutacije:

V primeru odkrite bolezenske mutacije vam je na voljo genetsko svetovanje, ki vzame v ozir vaše trenutno zdravstveno stanje, zdravstveno stanje vaše družine in na podlagi tega poda mnenje. Svetuje se ponovni posvet pri vašem osebnem zdravniku oz. ginekologu, s katerim preučite vse možnosti imate za čimvečje zmanjšanje tveganja za razvoj raka. Možnosti zmanjševanja tveganja so (glede na smernice Onkološkega inštituta)*:

 

Bolj pogosti presejalni pregledi:

Priporoča se samopregledovanje dojk od 18. leta dalje (7. do 14. dan od prvega dne menstruacije) ter redni polletni klinični pregled dojk od 25. leta starosti dalje.

V starosti od 25 do 29 let se priporoča letni pregled dojk z MRI s kontrastom (med 7. in 14. dnem menstruacijskega ciklusa) - v primeru, da je bil rok diagnosticiran pred 30. letom je možno s pregledi pričeti tudi pred 25. letom.

V starosti od 30 do 75 let se opravi letna mamografija oz. tomosinteza (glede na mnenje radiologa) ter letni pregled MRI s kontrastom. Po priporočilu radiologa se lahko opravi tudi UZ.

Po starosti 75 let se glede presejalnih pregledov odloča individualno.

 

Profilaktična operacija

Pacientka ima možnost preventivne mastektomije z ali brez rekonstrukcije (glede na posvet z zdravnikom iz multidiscpilinarnega tima za onkološko genetsko svetovanje).

V primeru povišanega tveganja za raka na jajčnikih ima pacientka možnost odstranitve jajčnikov in jajcevodov po končanem rodnem obdobju oz. glede na družinsko drevo in tip mutacije (po posvetu z zdravnikom iz multidisciplinarnega tima za onkološko genetsko svetovanje).

 

Druga priporočila, o katerih se posvetujte z vašim zdravnikom:
Priporočeno je polletno določanje tumorskega markerja CA 125 (na 1. do 10. dan menstruacijskega cikusa) s pričetkom med 30. in 35. letom oz. 5 do 10 let prej, preden je za rakom jajčnikov zbolela najmlajša oseba v družini, obenem pa je priporočen tudi polletni ginekološki pregled s transvaginalnim ultrazvokom

 

 

 * Ta opis ni izhodišče za kakršnekoli klinične posege. O nadaljnih korakih se v vsakem primeru posvetujte z vašim osebnim zdravnikom.

 

Kako postopati v primeru, da bolezenska mutacija ni bila odkrita?

V primeru, da bolezenska mutacija ni bila zaznana, to ne pomeni, da se rak pri vas ne more razviti, ampak je tveganje veliko manjše. V tem primeru se priporočajo redni mesečni samopregledi dojk (7.-14. dan od prvega dneva menstruacije) ter presejalna mamografija pri vsaki ženski od 50.-69. na vsaki dve leti v okviru DORA presejalnega programa.

 

Dragocena informacija tudi za sorodnike

Moški imajo popolnoma enako verjetnost, da prenesejo mutacijo s povečanim tveganjem za rakavo obolenje na svoje otroke kot ženske. Potomec dobi eno kopijo gena od matere in eno od očeta, torej obstaja 50 % verjetnost, da otrok podeduje okvarjen gen. V primeru, da je pri enem od članov družine prisotna bolezenska mutacija, je to koristna mutacija tudi za druge člane družine, ki se lahko prav tako dajo testirati in se vključijo v presejalne programe.

 
 
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.