Brezplačno svetovanje

Če se želite prijaviti na brezplačno svetovanje za Sentis testiranje, kliknite tukaj.

Preberite več

 
 
 

Komu je test namenjen

 

Rak nastane kot posledica mutacij v genomu, ki jih v večini primerov pridobimo zaradi dejavnikov iz okolja ali življenjskega sloga (npr. kajenje, pitje alkohola), med 10 in 15 % rakavih obolenj pa se razvije kot posledica podedovanih genetskih variacij (mutacij). To se še posebej odrazi v družinah, kjer opažamo pri več družinskih članih isto bolezen, na primer razvoj raka dojk ali raka jajčnikov ali pa ponavljajoče se vzorce nekaterih rakov.

Polovico našega genskega zapisa prejmemo od očeta in polovico od matere. V primeru, da je neka mutacija prisotna pri kateremu od njiju, imamo kot njihovi potomci 50% možnost, da bo prisotna tudi pri nas. Od narave same mutacije pa je nato odvisno ali se bo pri nas odrazila ali ne. BRCA1 in BRCA2 sta gena, ki sodelujeta pri popravljanju DNK. Od vsakega od staršev dobimo po eno kopijo gena (50%) in če je že ena kopija okvarjena se to odrazi pri povišani možnosti za razvoj dednega raka na dojki ali jajčnikih.

Na spodnjem grafu lahko vidimo, kakšno je tveganje za raka na dojkah in jajčnikih v primeru prisotnosti patogene mutacije v genih BRCA1 in BRCA2.

 
 
 

Za koga je test še posebno primeren?

Tveganje za prisotnost bolezenske mutacije je večje, če so sorodnice za dednim rakom zbolele pred 50. letom in če gre za sorodnice v prvem ali drugem kolenu (na primer mati, sestra, hčerka, teta ali babica). Pri teh osebah je priporočljivo opraviti testiranje genov, ki so v primeru prisotnosti mutacij povezani s povišanim tveganjem za raka dojk ali jajčnikov. Če se pri posamezniku potrdi prisotnost patogene mutacije, obstaja 50 % verjetnost, da so tudi njegovi bratje in sestre ter njegovi otroci nosilci iste mutacije.

 

Zaradi omenjenih razlogov test Sentis posebno priporočamo osebam:

    • s pozitivno družinsko anamnezo (sorodniki v prvem in drugem kolenu, ki so zboleli za rakom dojk ali jajčnikov),
    • s potrjeno dedno mutacijo v družini,
    • iz etničnih skupin, ki imajo večjo verjetnost, da so nosilci okvarjenega gena (npr. Askhenazi Judje),
    • katerim je test priporočil zdravnik na podlagi njihove preteklosti in
    • osebam, ki bi želele izvedeti več o svoji genetski sliki.
 
 
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.