Brezplačno svetovanje

Če se želite prijaviti na brezplačno svetovanje za Sentis testiranje, kliknite tukaj.

Preberite več

 
 
 

Možni rezultati

Pozitiven rezultat

Pozitiven rezultat pomeni, da je bila odkrita mutacija, ki povečuje vaše tveganje za nastanek raka dojk in jajčnikov. Tak rezultat ne pomeni, da že imate bolezen ali da se bo pri vas zagotovo razvila, temveč, da je pri vas, v primerjavi s splošno populacijo, višje tveganje, da zbolite za rakom dojke ali jajčnikov. V primeru pozitivnega rezultata, vam je na voljo genetsko svetovanje, kjer boste dobili smernice o prihodnjih ukrepih.

Pozitiven rezultat je pomembna informacija tudi za vaše družinske člane, saj v primeru, da je mutacija prisotna pri vas, obstaja 50% verjetnost, da je mutacija prisotna pri vaših ožjih družinskih članih. To velja tudi v primeru, ko je mutacija prisotna in se ne izrazi v obliki bolezni.


Negativen rezultat

Negativen rezultat pomeni, da v analiziranih genih ni bilo odkrite mutacije, ki bi povečala tveganje za nastanek dedne oblike raka dojk ali jajčnikov. Tak rezultat je gotovo pomirjujoč, vendar ne izključuje razvoja bolezni zaradi okoljskih dejavnikov, nezdravega življenskega sloga ali v primeru družinske zgodovine brez znane genetske povezave. Negativen izvid ne more povsem izključiti genetskega vzroka pri vas ali v družini, saj je sprememba lahko prisotna v katerem izmed genov, ki niso bili analizirani, zaznana mutacija še ni bila povezana z rakom dojk oz. jajčnikov ali pa z uporabljeno metodo zaznava ni mogoča (tehnična omejitev).


Variacije negotovega pomena (angl. Variations of Unknown Signifcance - VUS)

Možno je, da zaznamo genetske spremembe, ki predhodno niso bile povezane z rakom in zahtevajo dodatne raziskave, da bi ugotovili njihov pomen. Imenujemo jih »variacije negotovega pomena« ali angl. Variants of Unknown Significance (VUS). Ker se testira vedno več ljudi imajo znanstveniki vse več podatkov, na podlagi katerih lahko opredelijo tudi do sedaj nezaznane mutacije oz. variacije negotovega pomena. Le-te se lahko na podlagi znanstvenih dognanj izkažejo kot spremembe, ki so vzrok dednih rakov, ali pa gre za normalne, neškodljive različice.


Dodatne zaznane genetske spremembe

Pri analizi vašega vzorca lahko ob testiranju ugotovimo spremembo v genu, ki je povezan z drugim genetskim sindromom kot je tisti, za katerega ste se primarno testirali. Ti genetski sindromi vam niso bili predhodno predstavljeni in obrazloženi. Laboratorij vas bo o njihovih ugotovitvah v primeru zaznanih dodatnih genetskih sprememb obvestil, če ste se s tem strinjali na privolitveni izjavi. Zdravnik ni dolžan obravnavati dodatnih ugotovitev.

 
 
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.