Brezplačno svetovanje

Če se želite prijaviti na brezplačno svetovanje za Sentis testiranje, kliknite tukaj.

Preberite več

 
 
 

Pogosta vprašanja

 
1. Prejela sem pozitiven rezultat za SENTIS Basic oziroma SENTIS Standard. Ali bi se moralo testirati več mojih družinskih članov?
Natisni

Od očeta in matere podedujemo od vsakega po en zapis za vsak gen. V kolikor je bolezenska mutacija prisotna pri katerem od njiju imamo kot njihovi potomoci 50% možnosti, da podedujemo to mutacijo. Če test Sentis pri nas pokaže prisotnost bolezenske mutacije, se je za naše družinske člane smiselno testirati, saj obstaja visoka verjetnost, da je mutacija prisotna tudi pri katerem od njih.

 
2. Ali se lahko testiram s SENTIS Basic ali SENTIS Standard tudi, če nihče v družini ni zbolel za rakom dojke ali rakom jajčnikov?
Natisni

Po najnovejših znanstvenih študijah do 50% nosilk bolezenske mutacije v genih BRCA1 in BRCA2 nima ožjih sorodnikov obolelih za rakom dojk ali jajčnikov. Razlogov za to je več:

 • mutacija je bila podedovana po moški strani
 • majhnost družine
 • po srečnem naključju nobena sestra ali teta po očetovi strani ni podedovala družinske mutacije.

Nosilke mutacije v družinah brez prisotnega raka dojk ali jajčnikov, imajo enako visoko tveganje za omenjena raka kot v družinah z visoko pojavnostjo.

 
3. Test SENTIS Standard poleg genov, povezanih s povišanim tveganjem za raka dojk in jajčnikov, testira gene, povezane s povišanim tveganjem za razvoj drugih dednih oblik raka. Ali le-ta vključuje celoten nabor genov s povečanim tveganjem za razvoj dednih oblik raka?
Natisni

S testom SENTIS Standard testiramo 21 različnih genov, ki so bili po zadnjih znanstvenih raziskavah spoznani kot možni, da vplivajo na razvoj rakov dok in jajčnikov. Omenjeni geni imajo lahko vpliv tudi na ostale dedne rake, ampak katere ter v kolikšni meri je še predmet raziskav.

 
4. Rezultati testa SENTIS so pozitivni. Ali to pomeni, da imam raka?
Natisni

Pozitivni rezultat testa Sentis pomeni, da je bila pri vas odkrita bolezenska mutacija v enem od testiranih genov, kar lahko vodi v razvoj raka dojk ali jajčnikov. Glede na objavljene študije imate v primerjavi s splošno populacijo do 80% višje tveganje za razvoj raka dojk in do 40% višje tveganje za razvoj raka jajčnikov. Pozitiven rezultat testa Sentis torej ne pomeni, da imate raka, ampak da pri vas obstaja višja verjetnost, da se bo razvil. V primeru pozitivnega rezultata testa Sentis vam bo na voljo svetovanje kliničnega genetika, ki vam bo podal smernice za prihodnje ukrepe. Več o možnih smernicah lahko najdetena tukaj.

 
5. Rezultati testa SENTIS so negativni. Kaj to pomeni?
Natisni

V primeru, ko test Sentis ne zazna bolezenske mutacije, to pomeni da je vaše tveganje za razvoj dednega raka dojk in/ali jajčnikov zelo nizko. To pa ne pomeni, da ni tveganja za katero izmed drugih oblik raka. Namreč okrog 10% rakov nastane zaradi podedovane genetske predispozicije, ostalih 90% pa ima vzrok v zunanjih dejavnikih (način življenja, prehanjevanje itd.). Negativen rezultat testa Sentis torej ne pomeni, da tveganja za razvoj raka ni, ampak da je tveganje nižje v primerjavi s populacijo s prisotno bolezensko mutacijo.

 
6. Na katere simptome moram biti pozorna v primeru pozitivnih rezultatov test SENTIS?
Natisni

Simptomi, na katere morate biti pozorni so*:

 • zatrdlina v dojkah ali pazduhi
 • razjede na dojkah
 • deformirana/vdrta koža ali bradavica
 • ekcem bradavice
 • izcedek iz bradavice, ki pušča sledi na obleki
 • asimetrična vozličavost, ki vztraja tudi po menstruaciji
 • absces
 • ponavljajoča se cista
 • vztrajajoča bolečina v dojkah

Če je prisoten katerikoli od prisotnih simptomov se čimprej oglasite pri svojem zdravniku in se posvetujte o nadaljnih pregledih.

 

*Povzeto po smernicah Onkološkega inštituta

 
7. Ali pozitivni rezultat testa SENTIS pomenijo povišano tveganje za katerega od ostalih rakov razen raka dojk in jajčnikov?
Natisni

Če test SENTIS Standard pokaže prisotno bolezensko mutacijo v katerem od preiskovanih genov, to lahko pomeni povišano tveganje za katerega od ostalih rakov (na debelem črevesu, slinavki, želodcu...) poleg rakov na dojki in jajčnikih. Pregled testiranih genov, njihovih funkcij in z njimi povezane rake lahko najdete tukaj.

V primeru zaznane mutacije vam bo na voljo svetovanje kliničneg genetika, v okviru katerega boste dobili nasvete o nadaljnjih ukrepih (preventiva, dodatna testiranja, itd.).

 
8. Ali je smiselno test Sentis opravljati večkrat?
Natisni

Ne. S testom Sentis testiramo za mutacijami, ki so prisotne v čisto vsaki celici našega telesa (ti. mutacijami izvorne linije). Le-te se skozi naše življenje ne spreminjajo. Možno je, v kolikor pride do raka, da so v rakavih celicah prisotne dodatne mutacije, ki pa jih s testom Sentis ne zaznavamo.

 
9. Ali dejavniki kot so starost, hrana, teščost, mesečni ciklus vplivajo na odvzem in posledično rezultate testa?
Natisni

Našteti dejavniki ne vplivajo na odvzem vzorca. Pri odvzemu vorca je potrebno paziti le, da pol ure pred odvzemom ne jeste, pijete, kadite ali žvečite žvečilk. Potek odvzema vzorca je natančno opisan v navodilih, ki so priložena vsakemu testnemu kitu.

 
10. Kako je z varovanjem osebnih podatkov?
Natisni

V podjetju poslujemo v skladu z uredbo GDPR, ki nas obvezuje skrbnega ravnanja z vašimi osebnimi podatki. Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi.

Pravilnik o zasebnosti genEplanet.

 
11. Kateri so možni zapleti pri analizi?
Natisni

V redkih primerih je potrebno ponoviti odvzem vzorca, ker je izolirana DNK iz sline preveč degradirana. Razlogi za to so lahko tehnični problemi med transportom, nepravilen odvzem vzorca ali uporaba kemoterapije. V ta namen je potrebno natančno slediti navodilom za odvzem vzorca, ki so priložena kitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.